От Реформаторския блок настояват, че са взели предвид исканията на протестиращите

Централната избирателна комисия да бъде разпусната и да се промени начинът, по който се съставя. Вместо членовете да са партийни назначения, те да бъдат утвърдени експерти. Общо девет промени в Изборния кодекс поискаха  партиите от  Реформаторския блок.

 

Петте партии от блока предлагат въвеждането на задължителна възможност за пренареждане на кандидатите в пропорционалните листи. Целта е избирателите да могат да гласуват за конкретен претендент. 

 

Реформаторите искат и намаляване броя на подписите за издигане на независим кандидат на 1% от броя на избирателите в съответния многомандатен район. В момента изискването е да се представят 5 000  подписа, а инициативен комет да внесе 10 000 лева гаранция от името на независимия кандидат. 

 

Сред предложенията е и методиката за изчисление на изборния резултат да бъде посочена в Изборния кодекс, за да се създаде яснота и прозрачност при изчисленията и разпределението на мандатите по райони. 

 

„Тези конкретни предложения за изменение ще бъдат внесени във всички канцеларии, на всички институции, включително и омбудсмана, т.е. хората, които имат законодателна  инициатива, както и в самия парламент”, обясни Петър Москов от ДСБ.

 

От Реформаторския блок настояват, че са взели предвид исканията на протестиращите.

 

„Тук са имплантирани идеите на "неформалния" сектор - 12-15 организации. И най-важното, тук се съдържат исканията на хората от протестите. Така че има начин. Протестът на улицата е начинът да бъдем чути”, отбеляза Димо Гяуров от „Синьо единство”.

 

Промените според Реформаторския блок могат да бъдат направени за съвсем кратък срок, след което да се проведат избори по новите правила