Той уточни, че този бюджет, не е на „Коалиция за България”, а на Симеон Дянков

„С актуализацията на държавния бюджет правителството се опитва да запълва дупки на "слънчицето" на Бойко Борисов - Симеон Дянков”, каза след заседание на Изпълнителното бюро на партията председателят на БСП Сергей Станишев, цитиран от БГНЕС. 

 

На срещата е дадена пълна подкрепа за изпълнението на актуализирания Бюджет 2013.

 

Лидерът на левицата уточни, че този бюджет не е бюджетът на „Коалиция за България”, а на Симеон Дянков и актуализацията се дължи на грешки, направени при разчетите и заради ангажименти, поети от Борисов.

 

„Основният мотив за актуализацията на бюджета, освен слабата приходна част и завишените параметри, е това, че правителството се стреми да прекрати политиката на Симеон Дянков, която започна от 2009 година и доведе до тотален срив на българската икономика, до фалити и до стотици хиляди нови безработни”, заяви Станишев и добави, че сме свидетели на „лошо бюджетно проектиране”.

 

По думите му правителството на Орешарски иска да бъде почтено към българските граждани и в България да се спре с практиката, когато държавата става неизряден платец – в това число да връща в срок ДДС, а не да протака с месеци. Той опроверга твърденията, че ще се обслужват фирми, близки до БСП.