"Ще упражним натиск върху правителството да се бори с корупцията", каза Рединг

Над 7500 подписа събра петиция в интернет до комисар Вивиан Рединг. Искането е Европейската комисия да вложи всички свои инструменти за осигуряването на демократичен изход от политическата криза в България.

 

Европейският комисар по правосъдието се срещна с граждански организации и медии. Според нея гласът на българските граждани е чут, тъй като назначението в ДАНС е оттеглено, след масовите протести. Дискусията откри президентът Росен Плевнелиев.

 

Европейският комисар по правосъдието Вивиан Рединг отговори на най-много въпроси за корупцията. Тя бе категорична, че за силната демокрация трябва силна съдебна система.

 

„Олигархията и демокрацията са смъртни врагове. Двете в едно ги няма. Казвате - няма проблем с Европа, но имаме с моето правителство, но кой отговаря за него - това сте вие, българите", каза Рединг.

 

Много от участниците във форума - призоваха Рединг да помогне на реформите в България.

 

„Хубаво е, че съществуват закони. Хубаво е да протестираш срещу съдиите, политиците. Но всеки поглежда в собствената си душа и сърце и си задава въпроса – какво мога да направя аз лично, за да подобря света, в който живея, и в който живеят децата ми”, добави още евроконисарят.

 

След дискусията зам.-председателят на Европейската комисия Вивиан Рединг заяви на пресконференция, че сътрудниците са й записали всички мнения и предложения.

 

„Ще съставя отчет за това какво желаят гражданите и как искат Европа да бъде променена.  Ще помогнем системата да бъде укрепена колкото се може по-скоро. Ще упражним натиск върху правителството да се бори с корупцията”, каза тя.

 

Форумът бе открит и закрит от президента на Р България Росен Плевнелиев.

 

В специално интервю за Нова телевизия зам.-председателят на Европейската комисия коментира и спорът от последните дни дали чуждите дипломати у нас се месят във вътрешната политика на България. Цялото интервю на Рада Богданова ще бъде излъчено в събота сутринта в предаването "Събуди се".

 

Репортер: Тина Ивайлова