Спасителната операция временно е прекратена заради изтичане на глина

На осмия ден от срутването в рудник „Ораново” спасителната операция временно е преустановена. Това се налага заради огромни количества глина, които изтичат върху вече почистените участъци.

 

Затова се налага да се работи по друг начин и най- вероятно ще се търси обходен маршрут до мястото, където се предполага. че са Николай и Иван.

 

През целия ден информацията от рудник ”Ораново” беше оскъдна. Появиха се спекулации за изтекъл метан и спешна евакуация на миньорите, която обаче не беше официално потвърдена. По-късно се оказа, че евакуация е имало но заради силен теч на глина.

 

На осмия ден от спасителната операция стана ясно, че положените усилия са напразни. В разклонението, в което се очакваше да бъдат намерени миньорите има само обилен теч на глина.

 

Заради риск за живота на спасителите цял ден експерти обмисляха алтернативни варианти, по които да работят.

 

Днес специалистите за първи път не пожелаха да отговорят на въпроса, има ли още шанс затрупаните Иван и Николай да са все още живи. Техните близки, обаче са категорични, че шансовете им са минимални. Борислав и Стойне са бивши миньори и упрекват за случилото се ръководството на мината.

 

От мината, обаче за поред път контрираха, че случилото се е природно бедствие.

 

Все още няма яснота каква е причината за трагичния инцидент.

 

Повече по темата гледайте във видеото.