Премиерите на двете страни се срещнаха в Кюстендил

България подкрепя членството на Република Македония в НАТО и Европейския съюз, както и на всички страни от Западните Балкани. В това увери министър-председателят Пламен Орешарски, който се срещна с македонския си колега Никола Груевски в Кюстендил. Работната среща бе по искане на македонската страна.

 

Държим на договор за добросъседство и сътрудничество и се надяваме работата по него да продължи в по-ускорени темпове”, подчерта обаче българският премиер.

 

Орешарски казал на Груевски, че „за изглаждане на съществуващите различия добре би било да организираме общи чествания на отделни исторически събития и личности, които се интерпретират по различен начин от двете страни”.

 

На срещата с македонската делегация в Кюстендил са били обсъдени и други въпроси. „Считаме, че определените различия в политически и външнополитически план не трябва да бъдат никаква пречка за развитието на двустранните взаимоотношения в икономически и търговски план”, каза Орешарски пред журналисти след неформалното съвместно заседание на македонското и българското правителство в Кюстендил. Министър-председателят посочи също, че по-добрата връзка на инфраструктурата може да помогне за по-добрите връзки между хората от двете страни на границата.

 

Македонският премиер Никола Груевски коментира, че днешните срещи са значителен принос в съвместните усилия за напредък в добросъседските отношения между Македония и България. Груевски определи атмосферата на работното посещение като „приятелска и конструктивна”. Ръководителят на македонската изпълнителна власт заяви, че от срещите може да се родят идеи, проекти и стъпки, с които ще напреднат и ще се развият добросъседските отношения.

 

Подробности за срещата ще научите от видеото.