Властите са принудени да държат част от тях в условия, наподобяващи затвор

Избягали от конфликта в родната им Сирия, прекосили Турция, хиляди сирийски бежанци са се добрали до България с надеждата за нов живот в Европейския съюз, отбелязва в свой материал Франс прес. Много от тях обаче се озовават зад решетките, натъпкани като сардини в някой от центровете за временно настаняване на най-бедната страна-членка на съюза, която се опитва да се справи с постоянно увеличаващия се брой на новопристигащите потърпевши от гражданската война.   

 

„Свобода” и „Помогнете да се махнем”, зоват бежанците от прозорците на бежанския център в Любимец, предава информационния канал „Франс 24”. Конфликтът между режима на сирийския президент Башар Асад и бунтовниците причини смъртта на повече от 100 хил. души и прокуди от дома им близо 3 млн. По официални данни тази година 1 670 сирийци са влезли нелегално в България, в пъти повече от миналата. Броят им е малък в сравнение с онзи в Турция, Ирак, Йордания и Ливан, но бежанската вълна препълни трите центъра за временно настаняване в страната с общ капацитет от 1 100 души.

 

Това накара българските власти да пренасочват новодошлите към два обекта, предназначени по начало за имигранти, очакващи депортация – в Любимец на турската граница и в Бусманци край София. Условията в тях са като в затвор, отбелязва Борис Чеширков от представителството на Върховния комисариат на бежанците към ООН.

 

Оплакват се не само сирийците. Правозащитни организации също протестираха срещу условията в центровете. Няколко души от Бусманци са обявили гладна стачка през последните седмици, по думите на председателя на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев. Той отбелязва, че задържането на търсещи убежище по този начин представлява нарушение на европейското и националното законодателство.

 

Ливан и България са обезпокоени от наплива на сирийски бежанци, съобщават и рускоезичните медии. Само за денонощие в арабската страна, съседна на конфликта, са пристигнали още 12 хил. сирийци, информира Интерфакс. В България също отчитат бежански наплив. Българските погранични служби съобщиха, че тази година в страната са посрещнали над 1 600 бежанци от конфликтната зона. За сравнение - през миналата броят им е бил около 200. Това създаде проблем с настаняването им. Българките власти са принудени да държат много от тях в доста сурови условия, коментира агенцията.

 

България засили охраната на границата си с Турция заради увеличения брой на бежанците от Сирия, отбелязва „Укринформ”, като се позовава на своя кореспондент в София. Властите в страната обмислят дали да открият нов бежански център край Харманли, посочва украинската осведомителна агенция.