Манипулация нарече бившият премиер работата на комисията, която разследва полетите на неговия кабинет

Правителството на Станишев е летяло до Юпитер и Марс”, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в отговор на обвиненията, че представителите на неговата администрация са изминали разстоянието до Луната със самолетите на „Авиоотряд 28” и военно-транспортните средства на армията.

 

Изказването му пред журналисти бе по повод работата на временната комисия, която разследва полетите на правителството на ГЕРБ. Във вторник членовете й изслушаха бившия военен министър Аню Ангелов, който заяви, че не крие нищо във връзка с правителствените полети. Той уточни, че е получавал запитвания от Министерския съвет за използването на летателните апарати, но в тях не се е съдържала информация за конкретната цел на полетите и списък с пасажерите. Председателят на комисията Венцислав Лаков пресметна, че предишният министър-председател е прекарал 37 денонощия във въздуха и изчисли, че е обиколил екватора 17 пъти.

 

„Това е една голяма манипулация с обществото”, каза днес лидерът на опозицията, цитиран от "Фокус". „Неслучайно Лаков не пожела паралелно с тази комисия да има комисия за полетите на предишното управление на Сергей Станишев”.

 

Според Борисов във финансовия си доклад за правителствените полети в периода 2009 – 2013 г.  временната комисия е включила „всички полети на предишната и сегашна президентска администрация, а те са огромни, особено при г-н Първанов. В тези полети са вкарали всичко – от горските пожари до спасяването на човешки живот. Пращали сме самолета многократно за артисти, полицаи… летя, когато беше проблемът с руските туристи, за да спасим сезона. Ползвахме го след атентата в Сарафово, за да приберем израелските туристи. Ползвахме ги при отвлечените от пирати”.

 

По отношение на липсата на списъци с пътувалите Борисов отбеляза, че не е негова работа да записва имената им, но според него никой от тях не е пътувал не по работа. Бившият министър-председател обеща при бъдещо участие в управлението да има анкетна комисия и за полетите на сегашните управляващи.