Инициативата е на Агенцията по заетостта

38 психолози в бюра по труда в страната предлагат допълнителна помощ на хората, търсещи работа. Целта на експертите е да помагат в решаването както на лични проблеми, така и в подготвянето на документи за кандидатстване за работа и поведение пред работодателите.

 

Идеята на Агенцията по заетостта е, че не само образованието и опитът са важни за намирането на работа. "Нашите клиенти имат нужда от развиването на ключови компетентности - умение да се представят пред работодател или да контактуват с институциите”, казва изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова.

 

Друг вид консултанти са мениджърите на случаи. Те ни помагат да се свържем с институции и да преодолеем лични проблеми, които биха ни разсейвали от търсенето на работа.

 

Млад човек, с много висок образователен ценз, три висши образование и пет езика, но въпреки това две години вече е без работа. Причината при него е, че гледа болен човек вкъщи и това пречи на самочувствието му и на времето, което отделя”, казва Людмила Лилова от бюрото по труда „Възраждане”.  Предстои в бъдеще броят на специалистите да се увеличи.

 

Повече по темата гледайте във видеото.