Различното заплащане на клиничните пътеки ще е в зависимост от компетентността на медиците

Към края на август тази година дълговете на университетските и ведомствени болници са за над 500 милиона лева. Това отчитат от здравното министерство. За да бъде овладян финансовият недостиг в системата, от другата година се предвижда клиничните пътеки в различните болници да се заплащат различно.

 

Различното заплащане на клиничните пътеки в болниците ще е в зависимост от компетентността на медиците, наличието на съвременна апаратура и иновативни методи на диагностика и лечение 

 

„В различните болници струва различно. Без да обиждам никой – едно е да се лекуваш в болницата в Трявна, друго е в университетска болница с последен клас апаратура и стойността на всяко едно изследване е различна”, каза Таня Андреева, министър на здравеопазването. 

 

„Крайно време е да се очертаят високотехнологичните болници, които не могат да получават такова заплащане, както в Трявна, но там и не могат да го работят”, коментира Румяна Тодорова, директор на НЗОК.

 

Две са причините, според здравното министерство за натрупаните над 500 милиона лева дългове на болниците. Едната е, че за последните четири години са открити 32 нови болници. Другата – взетите милиард и половина от парите за  здравеопазване от предишното правителство за закърпване на липсите в бюджета. 

 

„Нашето здравеопазване е фактически в разпад и погром. И колкото и политически да ни струва – сме длъжни да започнем с мерките да го има, иначе всички ние и нашите близки ще страдаме и много хора ще умрат, защото няма медицинска обезпеченост на медицинската помощ”, добави министърът на здравеопазването.