Според бившия ни представител в "Набуко" ЕС е демонстрирал слабостта си

„Набуко“ щеше да има по-голям ефект за България и за страните от Централна и Източна Европа, дори от членството в НАТО и ЕС”, това заяви по време на гостуването си в „На светло с Люба Кулезич” бившият член на борда на „Набуко Газ Пайплайн интернешънъл“- Димитър Абаджиев.


По негови думи проектът предлагал една важна алтернатива: 


„Енергийната зависимост, монополът, който Русия е установила, води до много големи последици – и политически монопол, и средства и лостове, които влияят на политическите системи тези страни. Не просто защото щеше да има друга голяма тръба, а защото щеше да има други геополитически параметри.“


Според бившия ни представител в „Набуко“ провалът на проекта е "абсолютно поражение на Запада".


„Всички руски представители, включително и Путин, че „Набуко” никога няма да стане“, отбеляза той.


По думите на Димитър Абаджие, три са основните причини за провала на „Набуко” – слабостта на ЕС, агресивната политика на Русия срещу проекта и оттеглянето на САЩ от политиката на Централна и Източна Европа:


„Първо, абсолютното безсилие на ЕС да формира единна политика по енергийните приоритети и ако ЕС наистина осъзнаваше ефекта и важността на „Набуко”, той можеше още преди няколко години да финансира неговото изграждане, което беше около 8 млрд. евро, вместо да търси финансиране от самите държави и да чака доставките на газ. ЕС допусна и да се създаде  Трансадриатическия  газопровод, което даде възможност да се отслаби идеята за „Набуко”. Втората причина – абсолютно агресивната политика на Русия срещу „Набуко”. Искам да подчертая, че не Путин и Русия са виновни. Виновни сме европейците, че допуснахме Путин да си изиграе картите. На трето място, за съжаление оттеглянето от активно участие на САЩ като политика в Централна и Източна Европа.”


Димитър Абаджиев сравни провала на „Набуко“ с поражението на България във Втората световна война и конференцията в Ялта през 1945 г. По думите му, САЩ са решили, че за тях е по-важна Гърция, защото има стратегически приоритет.


Целия разговор с бившия ни представител в „Набуко” гледайте във видеото.