Управляващите искат да върнат доверието в обществените поръчки

Намаляване на административната тежест и връщане на доверието в обществените поръчки. Това са част от приоритетите, които си поставя държавата, за да подобри бизнес климата у нас.

 

България е на едно от първите  места по административна тежест в Европейския съюз. За да се промени това, правителството подготвя законови промени и планира да съкрати различни такси.

 

„Бих искала да откроя намаляване на таксите към Агенцията за вписванията с минимум 20% за всички такси”, посочи Даниела Бобева, вицепремиер по икономическото развитие.

 

„Промените са свързани преди всички с подобряване, насърчаване, съкращаване на срокове, административното обслужване на фирмите, всичко това, което в момента е затруднявало и бавело във времето”, отбеляза Светослав Младенов, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции.

 

Друг проблем на бизнеса е липсата на доверие в обществените поръчки. 30% от тях се провеждат само с един кандидат, т.е условията на поръчките са такива, че само един кандидат отговаря на тях и подава документи. От останалите, повече от половината се отстраняват заради неточности в документацията.

 

Държавата предвижда и промени в закона за насърчаване на инвестициите. Повече за тях ще научите от видеото.

 

Репортер: Златина Зехирова