Лекарите са притеснени, че това поражда напрежение между тях и пациентите

Криза с направленията при личните лекари в Пловдив. Талоните за безплатни прегледи при специалист за този и следващия месец са изчерпани. Лекарите са притеснени, че това създава напрежение между тях и пациентите, защото здравноосигурените ще са принудени да плащат за изследвания и прегледи.

 

С бележки на вратите „Лимитът е изчерпан, няма направления” посрещат пациентите си  общопрактикуващите лекари в града. Доктор Александър Калайджиев има 1500 пациенти и в момента няма нито един талон.

 

„Днес се наложи да върна двама човека, които се явиха за профилактичен преглед. Отказах на едно дете, което е с хроничен синузит, курс по физиотерапия. На една жена, която е с температура, от един месец не мога да пусна необходимите изследвания, за да уточня какъв е проблемът”, казва доктор Калайджиев.

 

Личните лекари нямат направления дори и за спешни случаи.

 

„Ето човек, който е със седем счупени ребра. В момента аз трябва да го консултирам с хирург и няма направления. Какво да го направя този човек? Да го изпратя във вкъщи със седемте счупени ребра? В болница никой няма да го приеме”, споделя неврологът д-р Татяна Димчева.

 

Недостигът на талони поражда недоволство у пациентите, които сега ще плащат и за най-обикновено изследване.

 

Докторите твърдят, че са изчерпали направленията заради високата заболeваемост. Повечето не смеят да искат допълнителни талони поради големите глоби, които касата налага при надвишаване на лимита.

 

От Националната здравноосигурителна каса обещаха проблемът да бъде решен до дни. Тъй като за отпускането на допълнителни талони се изисква технологично време, докторите ще получат исканите направления до края на следващата седмица.