От януари пенсионерите ще плащат по лев за посещение при личния лекар

Парламентът прие окончателно бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Той предвижда за здраве през 2014 г. да се похарчат близо 3 млрд. лева. От тях над 1 млрд. са предвидени за болниците.

 

За лекарства ще бъдат заделени 556 млн. лева, а за химиотерапия и онкомедикаменти – 145 млн. лева.

 

За посещение при личния лекар от януари пенсионерите ще плащат вече само по един лев. За останалите пациенти таксата остава 2,90.

 

Параметрите на бюджета очаквано скараха управляващи и опозиция, като основният спор бе за решението на управляващите да разрешат резерва на Здравната каса да се харчи за неотложни нужди.

 

Един от спорните въпроси бе да се даде ли възможност резервът на здравната каса от близо 280 милиона лева да бъде харчен за непредвидени и неотложни разходи.

 

 

„Каква е логиката на това предложение - че управляващите не мислят да управляват през втората половина на 2014 година и който дойде на власт, да се оправя. Никой досега в 13-годишната история на касата не си е позволявал да похарчи резерва и да даде такава законодателна възможност още в началото на годината”, обясни Даниела Дариткова.


Управляващите признаха, че решението е нестандартно. Но било заради нуждата от запълване на финансови дупки, отворени от предишната власт.


„Скъпи ми колеги, с тези действия даваме възможност на управлението на касата да управлява нашите средства и се надяваме този път да не посегнете вие към тях”, добави Емил Райнов от „Коалиция за България”.

 

Така депутатите излязоха от чисто финансовия дебат и с литературни и медицински препратки размениха наново обвинения коя власт е управлявала по-лошо парите за здраве, коя се е опитвала да ги присвои и чия съвест е по-чиста за бедите на здравеопазването.

 

И още едно важно решение от приетия бюджет на Здравната каса. От 1 януари догодина пенсионерите вече ще плащат само по 1 лев за посещение при личния си лекар. За останалите пациенти таксата остава 2.90 лева.

 

Болницата в Девин отново ще отвори врати. Кабинетът отпусна 700 000 лева за възстановяването на дейността й. Парите идват от преструктуриране на разходите по централния бюджет.