Икономистите подчертават, че социалният елемент не трябва да е за сметка на чисто математическата логика

След като вчера депутатите работиха ударно до полунощ по Бюджет 2014, днес те приеха само три точки от най-важния финансов закон за страната и се разотидоха. А бюджетът, от който зависи както икономическата стабилност на страната, така и социалната сигурност за милиони българи, предизвиква въпроси както сред гражданите, така и сред стопанските анализатори. 

 

Икономистите подчертават, че  социалният елемент не трябва да е за сметка на чисто финансовата, дори математическа логика. 

 

„На преден план излизат социалните въпроси. Въпреки това, трябва да се признае на правителството и на финансовото министерство, че решаването на социалните въпроси не е за сметка на икономическата логика”, смята Митко Димитров, шеф на Института за икономически изследвания към БАН.

 

„Някакъв баланс между двете неща. Фундаментът на бюджета, разбира се, е икономически обоснован. Затова и структурата е много подобна на предходните бюджети”, заяви Петър Ганев от Института за пазарна икономика. 

 

Икономистите са загрижени и дали бюджетът може да удържи заложените в него параметри. 

 

„Гъвкавостта я няма в родния бюджет. И не само тази година. Освен ако не се приемат доста тежки реформи, които не се случват”, смята Петър Ганев. 

 

„Бюджетът е изразител на нов морал в политиката. Защото като се каже "нов морал" в политиката, за много хора това изглежда малко абстрактно. Докато тук, чрез бюджета, то може да намери много точен икономически израз. Това са  3-4 млрд. лева събрани и вкарани в бюджета”, заяви Митко Димитров. 

 

 Предвиденият дефицит за края на 2014 трябва да възлезе на 1.8. Въпрос на дисциплина е това наистина да бъде така.