Това потвърждават юристи, според които младежите грубо погазват всички разпоредби на закона

Окупаторите на Ректората на СУ могат да бъдат задържани и осъдени за няколко престъпления, твърдят юристи. Според тях, действията на младежите грубо погазват всички разпоредби на закона и в същото време не постигат поставените цели.

 

Стоил Моллов и Георги Коев са двама юристи, участвали в студентските протести в края на 90-те. Те подкрепят протеста срещу кабинета „Орешарски”, но категорично отхвърлят окупацията на Университета.

 

Като вид протест, в Закона няма форма на протест „окупация”, окупирана е била Полша, част от СССР, това е окупация. Трябва да кажа на тези млади хора, че от дървото на знанието не се берат само банани, за да бъде окупирано само от едни”, казва Коев.

 

Според юристите окупаторите на Ректората могат да бъдат съдени за няколко престъпления – самоуправство, принуда, хулиганство и нарушаване на няколко конституционни права на гражданите.

 

„Това е незаконно, неморално и няма никаква правна логика. Освен това се нарушава правото на труд на преподавателите в този университет”, допълва юристът.

 

Стоил Моллов допълва, че независимо за какво се прави това, властите ако спазват закона, би следвало да могат да го предотвратят и преустановят. И двамата юристи са категорични, че младежите окупират Софийския университет, защото е единствената беззащитна сграда, която за разлика от НС не е охранявана от полиция – т.е. няма да се стигне до истински сблъсък при превземането ѝ.

 

По закон сградата на университета е автономна област, в която се разпорежда Ректорът. Именно професор Илчев беше и човекът, който сега сезира прокуратурата за действията на окупаторите. Така вече всичко е в ръцете на закона :

 

Реакцията на властите е колеблива, предполагам, че си имат своите основания за това, със сигурност не трябва да се гонят студентите с полиция”, категоричен е Моллов.