Софийският университет води в класацията за най-добри ВУЗ-ове у нас

Всеки четвърти българин, който е завършил висше образование у нас през последните пет години, не работи в България. Данните са на образователното министерство и са част от последното издание на рейтингите на университетите в страната

 

Над 250 хиляди са студентите у нас през тази учебна година. По-голямата част от тях учат във държавните висши училища. Около 40 000 са тези, които се обучават в частните университети, а над 10 хиляди са чуждестранните студенти у нас. Колко до данните, с които започнахме -  25% от българите, които са завършили у нас, за съжаление не изкарват доходите си в България. В същото време безработицата сред завършилите е малко над 4%, а средната заплата на висшистите е 868 лева. Най-ниска е безработицата при младите хора, които учат медицина, фармация, стоматология и военно дело.

 

Колкото до средните месечни доходи - с най-високи, над 1000 лева, имат завършилите в 10 професионални направления. Най-много пари получават завършилите информатика и компютърни науки в Софийския университет - около 1700 лева. И в тази категория военното дело е начело на класацията. Висок е осигурителния доход на хората, занимаващи се с проучване и добив на полезни изкопаеми, математика, медицина и политически науки.

 

В класацията се конкурират 51 висши училища в 52 професионални направления. И този път отличник сред университетите е Софийският. Той има най-много лидерски позиции. Георги Стойчев от Консорциум "ИОО-МБМД-С" уточнява обаче, че ако се предлага обучение в 5 професионални направления, то няма как да има повече лидерски позиции. Студентите в доскоро окупирания университет останаха доволни от резултатите.

 

Идеята на рейтинговата система е както да помага на бизнеса при търсенето на кадри, така и да покаже нивото на образование у нас. Цветелина е четвърта година българска филология. Иска да стане учител, но признава, че доходите са от голямо значение при избора на работа.

 

И в момента системата показва, че желанието на Цвети може да се сбъдне, защото средният доход на завършващите тази специалност е над 1000 лева.

 

За отличниците ще има и допълнително финансиране – над 21 милиона лева. Софийският университет най-вероятно ще получи около 6 милиона лева – повечето от тях предвидени за покриване на режийните разходи.

 

Всяка година тези средства се увеличават, но все още са недостатъчни, за да покрият загубите, които Симеон Дянков нанесе на университета само за една година, когато се направиха съкращения на бюджета”, категоричен е ректорът на СУ проф. Иван Илчев.

 

И тази година правото в Софийски университет е с най-висок рейтинг, следвано от това в УНСС. Икономическият университет в София отстъпва на Алма матер във водещо си направление -икономика. Академията на МВР пък настига по рейтинг архитектурата в университета по строителство.

 

Най-висока е безработицата сред студентите завършили религия и теология. Подробна информация и индивидуални сравнения може да направи всеки на сайта на системата.