След като захранването беше спряно, сега ромите най-вероятно отново ще имат електричество

Ще се допусне ли предизборно кражбата на ток в ромската махала в Самоков? Оказва се, че като захранването там бе спряно след разследване на репортера Марин Николов, сега ромите най-вероятно отново ще имат ток.

 

Трайчо Василев, по прякор Пиже и Сашо-Каналеята или Водката, са „инкасаторите” на нелегалното енерго в ромската махала на Самоков. След разследване на Нова телевизия стана ясно, че години наред Сашо и Пиже са събирали от 10 до 50 лв. месечна такса за иначе крадения ток, който тече по жиците в махалата. Отскоро ромите признават това и казват, че причината са незаконните постройки, в които живеят и липсата на електромери.

 

Преди двайсетина дни обаче жиците, които са снабдявали с ток махалата, са отрязани. Преди броени дни община Самоков, съвместно с ЧЕЗ, предлага на ромите да подадат заявления до електроразпределителното дружество, за да им бъдат открити законни партиди.

 

„С тези обработени заявления в рамките на месец да започне да се изгражда електропреносната мрежа, за да станат редовни абонати и да си плащат редовно тока”, казва кметът на Самоков Владимир Георгиев.

 

Вариантите са да купят право на строеж, да им възстановят малкото съществуващи партиди или да отдадат общинската земя, на която живеят под наем. Заявленията се попълват в местната дискотека. До момента са подадени около сто.

 

Семейство Малинови са на път да подадат заявления, но когато виждат, че около къщата им обикалят инкасаторите на нелегалното енерго, отлагат това за друг път. Единият от инкасаторите Пиже идва, за да сподели опасенията си.

 

„Нямат право в седми квартал, в циганската махала, да извикат хора, да им вземат личните данни, да ги излъжат. Те имат уговорки с политическа партия „Евророма” да им предоставят например 500 членове. Да им се направят карти и след това с тях те си отиват при Станишев. Знаете, че Станишев и „Евророма” работят заедно. Отиват при тях, трябват ни толкова и толкова гласа", разказва Пиже.

 

Депутатът от ДПС Александър Методиев - бат Сали, за когото се твърди, че покровителства нелегалното енерго, е на същото мнение. „Въз основа на тези списъци се правят членски карти на съответната политическа партия и въз основа на тези карти се договарят политическите партии каква сума да се предостави на тези  коалиционни партньори съответно  да субсидират изборните резултати в деня на изборите”, казва той.

 

Депутатът обаче не пожела да каже коя партия според него стои зад това. Ще има ли законен ток в ромската махала или личните данни ще се използват за гласове, вероятно ще стане ясно на изборите.