От синдикатите обаче обещават остра съпротива срещу проектозакона

Задължителният график на отпуските да отпадне. Това предвиждат промени в Кодекса на труда, които управляващите подготвят. Поправките вече са внесени в парламента и според вносителите ще облекчат дейността на 350 000 малки фирми у нас. 

 

Текстовете предвиждат отпадане на повече от 15 различни документа, с които сега всяка фирма трябва да разполага. Дали това крие рискове за работниците и как реагират предприемачите – разказват репортерите ни Калина Влайкова и Димитър Иванов.

 

Мария Цанева е собственик на малка счетоводна кантора с двама служители. За да е изрядна пред Закона и пред Инспекцията по труда, тя е длъжна да си извади общо 29 различни правилници, графици и инструкции. Има ги. Но както сама казва – по принуда. Според Мария, освен че губят време, десетките изисквания реално не се и спазват. 

 

Затова приветства предложенията за промени в Кодекса на труда. Техен вносител е депутатът от "Коалиция за България" Петър Кънев. Ако бъдат одобрени, малки фирми като нейната ще бъдат освободени от редица задължения. Петър Кънев сметнал, че у нас има 348 000 малки и микрофирми. Изискванията към тях и към големите са едни и същи. 

 

От синдикатите обаче обещават остра съпротива срещу проектозакона. Защото според КНСБ той е опасен флирт с бизнеса, който крие рискове за работниците. Профсъюзите не приемат аргумента, че една фирма с петдесет служители има много повече възможности от такава с четирима.

 

Тревогите – без законова закрила шефът ще може например едностранно да намали работното време на служителя, а след това да го уволни с по-малко обезщетение. 

 

Затова от КНСБ в своя позиция обвиниха вносителя Кънев в лобизъм.

 

Депутатът обещава несъвършените текстове да бъдат изчистени. А от КНСБ се заканват да дадат поправките на Конституционния съд, ако бъдат приети.