Светлин Танчев стана вторият независим народен представител, подкрепящ "България без цензура"

Повече от осем месеца продължава недоволството на гражданите срещу управляващите и искането за оставка. Колкото до преразпределението на силите в парламента, освен бившия „червен” депутат Румен Йончев, вече и бившият народен представител от ГЕРБ Светлин Танчев станаха не само независими, но и представители на идеите на партия „България без цензура” в НС.

 

Така все повече се засилват очакванията, че в Народното събрание може да се появи нова пета група, за която никой от нас не е гласувал. Условието обаче е те да бъдат над 10 души. Очаква се третият подкрепил "България без цензура" да е напусналият ГЕРБ преди десетина дни Красимир Стефанов. Към момента той е само съветник на извънпарламентарната партия.

 

Само преди три дни депутатът от „Коалиция за България” Румен Йончев напусна парламентарната група и стана независим. Обяви и че ще представлява партията на Николай Бареков в парламента. По негов пример днес и бившият представител на ГЕРБ Светлин Танчев стана вторият независим депутат, който ще подкрепя идеите на „България без цензура”.

 

Факт били и първите законопроекти, които „България без цензура” ще внесе в парламента именно чрез Танчев и Йончев – единият бил за операция „Чисти ръце”, с който да бъдат проверявани минали, настоящи и бъдещи политици.

 

„Ние нищо не контролираме в този парламент. Засега не планираме повече хора от ГЕРБ освен тези, с които работим. Има няколко депутати, които не приемат политиката на Цветанов и Борисов. Те ще подкрепят закона за чисти ръце, защото по този начин ще се разграничат от Цветанов и Борисов”, каза лидерът на „България без цензура” Николай Бареков.

 

От „Позитано” 20 не останаха безразлични към напускането на Румен Йончев. „Не съм изненадан от това негово действие. Не смятам, че е коректно спрямо „Коалиция за България”, защото той е народен представител благодарение на нея иначе никога нямаше да е в НС”, коментира Сергей Станишев. Така според лидерът на БСП, кворумът в парламента ще зависи все повече не от групата на „Атака”, а ще бъде в ръцете на независимите депутати.

 

Междувременно от „Протестна мрежа” внесоха сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за „организирана престъпна група”. Тя според тях е около депутатът от ДПС Делян Пеевски, лидерът на „България без цензура” Николай Бареков и собственика на Корпоративна банка Цветан Василев. Сигналът е дълъг 17 страници, като основната част от предадените документи са свързани с Делян Пеевски. Подадените материали в прокуратурата са основно събрани от медийни публикации и видео материали излъчвани по медиите. Те визират съмнения за сериозно разминаване в имотното състояние на Пеевски и декларираното пред държавата. Освен това, в сигналът се обръща внимание и на произхода на средствата, с които се финансира партията на Николай Бареков.

 

От Корпоративна търговска банка отговориха, че категорично отхвърлят опитите на представителите на „Протестна мрежа“ да заблуждават обществеността с невярна и тенденциозна информация.

 

Подобна на описаната от „Протестна мрежа“ свързаност съществува единствено в представите на хората, съчинили и внесли сигнала. Вероятно действията им са провокирани от разследванията, които се водят срещу личности, от които те са финансово и икономически зависими.

 

Според КТБ АД, сигналът на „Протестна мрежа“ до Прокуратурата, както и  твърденията в него, освен неоснователни, са и неадекватни. Проверката за законосъобразност на дейността на банките в България е отговорност на регулаторния орган БНБ и на одитиращи дружества. Да се вмени подобна отговорност на Прокуратурата би значело да се криминализира кредитната и банкова дейност като цяло.