Учени създадоха ротационен трибоелектрически генератор, трансформиращ движението в енергия

Възможно ли е движението на човешкото тяло, лекият бриз или просто водата от чешмата да произвеждат ток? Да. И това е възможно благодарение на ротационен трибоелектрически генератор, създаден от китайски и американски учени. Става дума за специална технология, която улавя движението на тялото и естествените вибрации в природата и ги превръща в електричество, информира rtve.es, позовавайки се на SINC.

Накратко казано, товарът, управляван от въртенето на различни повърхности, се преобразува в енергия чрез матрица от златни електроди. Според авторите устройството постига ефективност от 24%, което показва способността му да произвежда енергия от възобновяеми източници.

„Енергията, която може да се произведе само от човешката походка, е приблизително от 67W на ден, а ако включим движението на цялото тяло, произведената електроенергия може да достигне до 100W. Става въпрос за поддържане на светната електрическа крушка от 100W в продължение на един час”, обяснява изследователят Зонг Лин Ванг от Института по наноенергия и наносистеми в Пекин.

Според изследователите тези характеристики отварят вратите на нов вид енергия, придобита единствено от движението на човешкото тяло.


Превод: Анелия Тодорова