Документът е разгледан от Съвета по европейските въпроси към МС на 23 юни

Междуправителственото споразумение за изграждането на газопровода „Южен поток” от 2008 г. не предоставя изключителни права, концесия или обществена поръчка на „Южен поток България” АД да проектира, финансира, строи и експлоатира газопровода, който ще бъде собственост на компанията. Това се казва в позиция на българското правителство, изпратена до Европейската комисия.

Още по темата

 

Проектът за позицията е разгледан от Съвета по европейските въпроси към Министерски съвет на 23 юни 2014 г., предаде БГНЕС. В нея се посочва също, че създаването на дружеството с решение на МС през 2010 г. е в съответствие с вътрешното законодателство и не нарушава разпоредби от законодателството на Общността.

 

„По отношение на възлаганите от дружеството договори не се нарушават принципите за недискриминация, равно третиране и прозрачност и прилаганите от дружеството правила съответстват на тези принципи”, заявяват от правителството.

 

На 3 юни Еврокомисията изпрати писмо до изпълнителната власт в София, с което повдигна въпроси, свързани с възможно нарушаване на законодателството на ЕС. Опасенията на ЕК се отнасят до определянето на "Южен поток България" АД за проектант, оператор и собственик на тръбопровода, компетентността на България да сключи междуправителственото споразумение с Русия, свързано с проекта и възложени от "Южен поток България" обществени поръчки.

 

Писмото е първи етап от наказателна процедура срещу България, отбелязаха от Брюксел. На България беше даден срок от месец за отговор.