Учени открили, че съставка в растението предизвиква "изсушаване" и отслабване на туморите

Наркотичният канабис може да стане убиецът на раковите тумори, багодарение на активната си съставка тетрахидроканабинол. Според британското сп. "Медикъл нюз тудей" именно тя може да се използва като противоракова терапия. Изследвания са показали, че съединението забавя растежа на туморните клетки.
 
Аналогичен извод вече бе направен и през 2009 г., когато учените тестваха съединението при рак на мозъка. Тогава се оказа, че то е предизвикало клетъчна смърт в тумора.
 
Този път учените откриха, че тетрахидроканабинолът предизвиква "изсушаване" и отслабване на туморите. В хода на експеримента рак на гърдата (при жената) бил вкаран в опитни мишки. След това на половината от тях бил вкаран тетрахидроканабинол в твърде голяма доза и при тях ракът се е развил бавно.
 
По-внимателен анализ показал наличието на два рецептора, определящи противораковите свойства на съединението - рецепторите CB2 и GPR55. Учените не могли да установят кой от тях е по-важен. Всеки случай те съветват болните от рак да не прибягнат до самолечение с растителния наркотик.