Група инвеститори вече са наели адвокати в готовност за действие, ако банката бъде обявена в несъстоятелност

Инвеститорите в доларови облигации на КТБ се готвят да съдят държавата, ако банката бъде обявена в несъстоятелност, съобщи агенция Ройтерс, като се позова на свои източници. Според агенцията този сценарий изглежда все по-вероятен след масовото изтегляне на депозити през юни, което накара централната банка да постави под свой контрол четвъртия по големина кредитор в България, като прекрати неговите операции и попречи на вложителите да вземат парите си.

 

Засега на хоризонта не се вижда решение за спасяването на банката, чието затваряне предизвика най-сериозната банкова криза в страната от 90-те години насам, особено след като през юли законодателите отхвърлиха предложения спасителен пакет, посочва Ройтерс. Падежът на облигациите, на първоначална стойност 150 млн. долара, е на 8 август.

 

Група собственици на облигации, включително хедж фондове и институции в САЩ и Европа, са формирали комисия и вече са наели юристи, които да ги представляват в България, в случай, че правителството реши да обяви КТБ в несъстоятелност. Един от цитираните източници – мениджър в лондонски хедж фонд – твърди, че през юни правителството и БНБ са уверили притежателите на облигации, че те ще бъдат защитени и парите им ще бъдат изплатени в пълен размер. Ако не се случи така, това ще бъде лош сигнал за инвестиционния климат в България и ще повиши разходите на страната при емисия на държавен дълг в бъдеще, предупреждава финансистът, пожелал да запази анонимност.

 

По думите на мениджъра парите, които трябва да бъдат изплатени на облигационерите на КТБ, са сравнително малко - между 50 и 75 млн. долара, тъй като КТБ вече е била започнала да изкупува свои облигации преди вложителите й масово да започнат да изтеглят депозитите си.

 

До момента българското финансово министерство не е коментирало тези развития, посочват от Ройтерс. В статията се твърди, че собствениците на облигации са изпратили писмо до министъра на финансите и други правителствени представители.