Fix Matrix ще бъде инсталирана в Хавай в края на годината

Компанията Hawaii Oceanic Technology (HOT) създаде огромна автоматизирана ферма за риба с формата на глобус. В нея ще се отглежда риба тон от яйца до зрели екземпляри, годни за улов, на дълбочина 400 метра край бреговете на Хавай, информира The Verge, цитиран от агенция „Фокус”.


Фермата се нарича Fix Matrix, а инсталирането на конструкцията й ще започне в края на годината. Технологията включва автоматична система за хранене, сензори за качеството на водата и двигатели, които балансират сферата.


„Основата цел при спускането на първата сфера е да се прецизира технологията, а след тестването й първият добив на риба може да се очаква през 2017 г.”, обясни изпълнителният директор на компанията Бил Спенсър.


Проектът срещна отпор от част от жителите на Хавай, участвали в подписка срещу фермата. Това обаче няма да спре компанията, която гледа към пазара на оборудване за дълбоководно отглеждане на риба. Очаква се обемът от продажби да достигне стойност от 75 милиарда долара до 2020 година.


По думите на Спенсър дълбокият океан е единственото място, където все още може да се произвежда достатъчно морска храна в естествени условия по ефективен и икономичен начин с минимално влияние върху околната среда.