От ГЕРБ се заричат да предложат обединяване на НАП и „Митниците”, когато влязат в парламента

Нов заем от 6 млрд. или катастрофа - такава диагноза на българската икономика поставиха от ГЕРБ. Според партийния лидер Бойко Борисов служебното правителство трябва да започне подготовка за тегленето на заема незабавно.

 

В навечерието на предизборната кампания ГЕРБ вече готвят финансовата и икономическата си програма. А според техните сметки сме в почти апокалиптично състояние. До края на годината трябвало да се изтеглят нови 4,5 млрд. лева, а числото ще скочи с още милиард и половина през следващата година, тъй като в началото й ще трябва да възстановяваме милиарди по две емисии.

 

„Държавата  може да се окаже в тежка ликвидна криза, без да може да обслужва плащанията си”, прогнозира Владислав Горанов.

 

За нуждата от заем потвърждават и някои икономисти, но отричат хипотезата, в която държавата да не може да изплаща социалните си разходи. Например - пенсионерите да останат без пенсии, с каквото плашат от ГЕРБ.

 

От ГЕРБ твърдят, че фискалният резерв никога не е бил толкова малък - 3,4 млрд. Въпреки уверенията на кабинета "Орешарски", че го оставя на 8 млрд.

 

За това партията настоява служебното правителство да подготви почвата за нов заем. Експертите пък смятат, че и на следващия кабинет ще му стигне времето, за да си свърши тази работа сам. И напомнят, че последните няколко кабинета не са се справили с финансите на държавата и ако продължават така, може да се окажем с десетгодишен дефицит.

 

Политиците пък продължиха с говоренето. От ГЕРБ хем знаят, как да спасяват финансите, хем предупреждават хората да си правят сметката искат ли да бъдат спасявани.

 

„Длъжен съм да ги предупредя - да не гласуват за нас, защото ще правим тежки реформи и ще се режат плащания”, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.