Или поне така твърдят Ан-Софи и Мари-Алдин Жирар в едноименната си книга

„Съвършената жена е тъпачка“. Преди обаче да изразите несъгласието си с тази теза – почакайте! Защото преди всичко това е заглавието на „наръчник за оцеляване на „нормалните“ жени”, претендиращ да бъде весело, (само)иронично и ободряващо четиво.
 
Книгата, която може да бъде открита на пазара у нас след 8-ми септември благодарение на издателство „Колибри”, отхвърля диктатурата на медиите, рекламата, модата и възхвалява несъвършенството със симпатично чувство за хумор. Книжката, дело на Ан-Софи Жирар и Мари-Алдин Жирар, бързо достига и задминава 500 000 продадени екземпляра – успех, който изразява една реалност – колко много ни е писнало от култа към съвършенството. 
 
Само за няколко месеца книгата е преведена на десетина езика, а вторият том ще излезе през октомври тази година.
 
„Мисля, че успехът на книгата се дължи на това, че тя изразява огромната умора на жените от непрекъснатите изисквания към тях. Нашата цел е да ги освободим от чувството за вина и да им припомним, че не са сами в моментите, когато изпитват срам или унижение, когато не се чувстват на висота, и че точно в това е тяхното богатство“, казва Мари-Алдин Жирар.
 
„Съвършената жена е тъпачка“ е предназначена за несъвършените или по-точно - за „нормалните” жени. От нея те ще научат:
 
- как да запазят достойнството си, когато са кьоркютук пияни;
- какви въпроси да не задават на мъжа, когато не искат да чуят отговора;
- как да не се чувстват виновни, когато маникюрът им е олющен…
- … и когато не могат да приготвят пъдпъдъци в патладжан;
- как ИЗОБЩО НИКОГА да не се чувстват виновни, защото съвършената жена е чисто и просто тъпачка.
 
Несъвършените жени няма да намерят никакви мъдри рецепти и никакви професионални съвети. Затова пък ще се усмихват, ще сe забавляват… и ще се разпознават. 
 
И за финал – няколко от правилата на „Съвършената жена е тъпачка”:
 
Правило № 1: Няма вече да показваме на фризьора снимката на русата къдрокоса манекенка, при положение че сме брюнетка с коса на клечки.
 
Правило № 30: Няма вече да казваме: „Имам голям задник”, а: „Задникът ми е като на Дженифър Лопес.”