20% от семействата консумират 80% от еленергията, съобщава "Монитор"

“Токът трябва да е с различни цени – по-евтин за бедните и с по-висока цена за по-богатите домакинства. 20% от семействата консумират 80% от ел.енергията. Това са богатите, които сигурно топлят басейни. За тях няма проблем да има по-висока цена. Останалите 80% семейства са енергийно бедни и за тях може да се запази сегашната цена на тока.” Това съобщи председателят на КНСБ Пламен Димитров по време на вчерашното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, съобщава вестник "Монитор".

 

Димитров даде пример с Малта, където има 6 цени на ел.енергията за домакинствата от 12 до 60 евроцента за квтч, в зависимост от потреблението и доходите.


“Трябва да има промяна в ценовия модел”, заяви служебният енергиен министър Васил Щонов по време на Тристранката. Той обаче допълни, че токът ще поскъпва постепенно и бедните няма да бъдат оставени без помощи за отопление.

 

Бизоните в столичната зоологическа градина са били отровени, съобщава вестник "24 часа". В червата им са открити токсини, вътрешните органи са поразени. Първо умря мъжкият бизон, а вчера стана ясно, че поставената на системи женска също не е оцеляла.

 

Работната диагноза за умрелите животни в зоопарка е ентеротоксемия, казаха за “24 часа” от Агенцията по храните. Все още обаче продължават изследванията за установяване на причинителя за отравянето. Възможно е да са гъбички във фуража, развили се от високата влага.

 

Повече от печата гледайте във видеото!