Честването на София Лорен в Мексико включва прожекции на нейни филми, както и концерт

София Лорен днес навършва 80 години! Актрисата София Вилани Шиколоне е родена в Рим, но както сама казва – по чиста случайност. По дух и темперамент си остава истинска неаполитанка, тъй като е израсла в близкото до Неапол градче Поцуоли.

 

"В детството си (през Втората световна война) гладувах. Нямаше работа, нямаше пари. Не забравих това време, тази рана не зарасна. Който някога е бил беден, никога не забравя това", казва Лорен в автобиографичния си телевизионен филм "Моят дом е пълен с огледала", в който играе майка си Ромилда. С нея актрисата е била в специални отношения и благодаря на саможертвата й София успява да пробие.

 

Вторият важен човек в нейния живот е съпругът й – видният продуцент Карло Понти. Именно той я въвежда в света на киното. Когато се запознават в началото на 50-те години, Карло Понти е женен. Тъй като той не може да получи развод в тогавашна католическа Италия, двойката сключва тайно брак в Мексико, с което си навлича гнева на Ватиката. Повторното им бракосъчетание е през 1966 г. Понти, който е 22 години по-възрастен от София умира през 2007 г.  София Лорен е много привързана към двамата си синове Карло и Едуардо – единият е талантлив диригент, а другият режисьор.

 

София Лорен се е снимала и с най-красивите актьори от своето поколение – Кларк Гейбъл, Пол Нюмън, Грегъри Пек, Чарлтън Хестън, Марлон Брандо, неин постоянен партньор е бил разбивачът на женски сърца Марчело Мастрояни. Лорен обаче никога не е била замесена в любовни интриги и цял живот е била вярна на съпруга си.

 

С Мастрояни играят в много филми, създавайки невероятен тандем в филмите "Брак по италиански", "Вчера днес и утре", "Слънчогледи", "Един специален ден". За последен път се снимат заедно през 1994 г.

 

Актрисата играла в повече от сто филма. На екрана тя е пресъздала целия спектър роли – от просто селско момиче до благороднички и фатални жени. Но една от най-ярките и незабравими нейни роли е тази на смелата Чезира във военната драма "Чочарка" по произведението на Алберто Моравия. За тази роля тя е удостоена през 1962 г. с "Оскар". Това признание отваря пред Лорен вратите на Холивуд, където тя работи с водещите киностудии. Вторият си Оскар – за цялостно творчество - Лорен получава през 1991 г.

 

На 71 години София Лорен се снима гола за популярното мъжко списание "Пирели", за което работят едни от най-известните фотографи. По този повод тя казва: "Това е първият и последният ми подобен опит", макар на екрана често да е демонстрирала знойните си форми.

 

Сега актрисата рядко се снима. Последната й роля бе в късометражния филм "Човешкият глас" на сина й Едуардо по пиеса на Жан Кокто.

 

По случай 80-годишнината на примата на италианското кино в четвъртък в Мексико бе открита изложба, посветена на юбилея й.

 

"Това не е честване на миналото, а пролог на един красив живот, който ми даде много. Още чувствам нужда да работя, всеки ден ставам с много идеи", заяви на пресконференция Лорен в присъствието на сина си Карло Понти и на мексиканския медиен магнат Карлос Слим, в чийто музей "Соумая" е подредена изложбата".

 

Посетителите ще могат да видят от 22 септември тоалети, бижута, чанти, които София Лорен е носила в знакови филми или във важни моменти от живота си. На централно място в експозицията, озаглавена "София Лорен, вчера, днес и утре" е поставена статуетката Оскар, с която е наградена за играта си във филма "Чочарка".

 

Честването на София Лорен в Мексико включва прожекции на нейни филми, както и концерт под диригентството на сина й Карло. А Карлос Слим ще даде голяма вечеря в нейна чест днес – на рождения й ден, на която са поканени много известни личности от артистичния и деловия свят.