Според документа подкрепата за групировката е престъпление

Съветът за сигурност на ООН единодушно одобри резолюция срещу групировката „Ислямска държава”. Според документа изпращането на бойци в подкрепа на групировката или финансирането ѝ е престъпление

 

Международната общност се консолидира, докато водената от Съединените щати коалиция нанесе за трета нощ удари срещу обекти на „Ислямска държава” в Сирия.

 

Ударите през изминалата нощ бяха насочени срещу контролираните от „Ислямска държава” петролни рафинерии в Сирия. Според Пентагона продажбата на петрол осигуряват около 2 милиона долара дневно на радикалната групировка. 

 

Най-малко 14 джихадисти и петима цивилни са убити при ударите на коалицията през изминалата нощ. 

 

Междувременно стана ясно, че на свой ред и Великобритания се готви да се присъедини към международните усилия срещу „Ислямска държава”. Премиерът Дейвид Камерън свика извънредно заседание на Камарата на общините в петък, на което да бъде обсъдено участието на британската бойна авиация във въздушните удари срещу ислямистите в Ирак.

 

„Съветът за сигурност на ООН получи ясно искане от иракското правителство за подкрепа на военните му действия срещу „Ислямска държава”. Така вече имаме ясна основа в международното право за действия и ние трябва да действаме в наш собствен национален интерес, за да защитим нашия народ и общество”, заяви британският премиер Дейвид Камерън. 

 

Международната коалиция срещу „Ислямска държава” продължава да се разширява. Вашингтон обяви, че повече от 40 държави са предложили подкрепата си. Холандия обяви, че ще участва с шест изтребителя Ф-16 в борбата с радикалната групировка. Белгийският парламент предстои да одобри изпращане на изтребили и транспортни самолети в Ирак.