Касата ще получи 100 милиона лева, които са събрани средства през годините от отделни пера

Няма да има мораториум върху нови безплатни лекарства. Това стана ясно след края на заседанието на Надзорния съвет на НЗОК

Още по темата

 

Идеята беше заложена в анализ, който бе обсъден на заседание. Целта на тази мярка беше да намали бюджетния дефицит на Касата, който е в размер на 117 милиона лева. 

 

Стана ясно обаче, че дефицитът ще се покрие със 100 милиона лева налични средства в сметката на Здравната каса. Така новата актуализация на бюджета на Касата няма да е за сметка на държавата, нито ще е от парите за следващата година, каквито бяха очакваните варианти. 

 

НЗОК ще запълни дефицита си със 100 млн. лв.Още днес искането ще бъде внесено в Здравното министерство, а след това ще трябва да се гласува и от следващото Народно събрание. Заложените 100 милиона лева ще стигнат за разплащане към болниците, лекарства за домашно лечение, за онкологията и за медицински изделия. 

 

"Злоупотребява се с тази информация. Никакъв мораториум не може да прави НЗОК. Ако се прави, това е работа на Народното събрание. В никакъв случай няма да лишим пациентите от оказаната медицинска помощ”, коментира Кирил Ананиев, председател на Надзорния съвет на НЗОК.