Иракският премиер заяви, че "Ислямска държава" подготвя терористични нападения в метрото в града

Съединените щати и арабските им съюзници нанесоха нови въздушни удари по джихадистите от "Ислямска държава" в Източна Сирия. Очаква се в 12:30 в британския парламент да започне извънредно заседание, на което да се гласува евентуално участие на Великобритания в ударите срещу радикалната групировка.

 

Междувременно информация за готвени терористични нападения в Париж и Ню Йорк предизвика смут сред международната общност.

 

За втори пореден ден участниците в коалицията срещу „Ислямска държава” предприеха удари срещу контролирани от групировката петролни рафинерии в Сирия. Поразени са били и бази на джихадистите край град Маядин и Ракка. 

 

От началото на въздушните удари в Сирия във вторник са загинали най-малко 140 джихадисти и 13 цивилни. Междувременно от кулоарите на Общо събрание на ООН премиерът на Ирак съобщи за разкрит план за нападения в метрото в Париж и Ню Йорк. Изявлението на премиера Хайдер Абади бе посрещнато с изненада от службите за сигурност в Съединените щати и Франция. Самият кмет на Ню Йорк обяви, че на няма никаква конкретна заплаха.

 

„Получихме информация, която не е потвърдена от правителството на Съединените щати и нюйоркската полиция. Взимаме необходимите мерки, докато получим повече данни. На някои места ще видите засилени мерки за сигурност, но докато не получим нещо по-конкретно, няма да задействаме повече ресурси”, каза Бил де Блазио, кмет на Ню Йорк.

 

Въпреки липсата на конкретни данни за подготвян атентат в парижкото метро, Франция затяга мерките за сигурност на обществените места и в транспорта. Заради участието на Париж във въздушните удари срещу позиции на „Ислямска държава” в Ирак, джихадистите отправиха заплахи срещу Франция, а близко до радикалната групировка формирование в Алжир обезглави френския турист Ерве Гурдел.