Мариан Вилку предизвика тежка катастрофа край село Яна на 19 август 2013 г.

Мариан Вилку, който уби 2-ма души и рани няколко други при верижна катастрофа на магистрала "Хемус" край гара Яна през 2013 г., бе осъден от Софийския градски съд на 5 години затвор днес. Роднините на жертвите не предявиха граждански искове, съобщиха от съда, цитирани от БГНЕС.

 

На 19 август 2013 г., преди официалното откриване на новия участък на магистрала "Хемус" край село Яна, румънецът предизвика тежка катастрофа, при която загинаха двама души, а петима бяха ранени.

 

През ноември миналата година Вилку напусна ареста срещу 2 хиляди лева парична гаранция. Тогава прокуратурата се съгласи, че законовият текст предполага, че след двумесечен престой в ареста, всеки, извършил престъпление като това на Вилку, а именно катастрофа с жертви на пътя, трябва да напусне ареста. Дебатът по-скоро беше за адекватната мярка за неотклонение, която трябва да бъде наложена.

 

За да докаже, че няма да напусне страната, адвокатът на Вилку представи договор за наем на жилище, което съпругата на Вилку е взела в продължение на три години, както и документ, че е придобила статут на трайнопребиваваща в страната от МВнР.