Според бившия премиер понякога се прекалява с черногледството

„Мисля, че трябва  да се опитаме да гледаме на по-доброто, отколкото само на най-лошото и най-вече да сме активни”. Това заявява Симеон Сакскобургготски в интервю за БТА по повод предстоящата премиера на автобиографичната му книга "Една необикновена съдба".

 

„Толкова се подиграваха и се вдигна такава дандания покрай това, което бях казал, че трябва да си променим чипа. Мисля, че сме вече на път и много хора са си го променили. Просто трябва да си променим мирогледа и да видим, че имаме възможности”, споделя той. Ние сме европейци, което на този свят не е малко като капитал, но трябва да се модернизираме малко”, казва още Сакскобургготски.

 

Според него понякога  се прекалява с черногледството. „Наистина ми става криво и съжалявам много, когато се акцентира толкова върху всичко най-лошо у нас. Стига да се огледаме, има толкова страни, където също има проблеми и хората се справят, тези страни не загиват, не изчезват, не се заличават”, коментира той. 

 

Запитан „Има ли кауза, около която можем да се обединим всички?”, той казва: Да наваксаме времето, което сме изгубили тези няколко години и да се стремим да заприличаме все повече или да се изравним с останалите партньори от ЕС. Да се даде приоритет на въпроса за туризма. Имаме такава даденост, че е грехота да не се използва по по-рационален начин. Има и други, но главното е да не стоим и само да се оплакваме, че сме "най-най", а всъщност да видим как можем всички заедно да допринесем, всеки по свой  начин, но ефектът да бъде такъв, че да наваксаме времето най-вече да се подобри и животът на хората”. 

 

Сакскобургготски признава, че е загрижен за политическата ситуация в страната. „Разчитам на разума и на добрата воля. Преди всичко общият знаменател трябва да бъде за доброто на България”, казва той и коментира нуждата от диалог на всички нива и повече откровение. На въпрос за българите, напуснали страната, той отговаря: „Много ще се завърнат, ще започнат някакъв бизнес тук, защото в крайна сметка най-добре си е у дома”. 

 

Обединението се постига чрез диалогичност, чрез общи идеали, които засягат всички, няма рецепта или по заповед да се обединят хората”, отбелязва още бившият министър-председател. „Чета нощем. Спя малко, така че ми стига времето, защото през деня съм зает. Четенето е едното нещо, с което релаксира, и ако ми остане време - и градинарство. Това е, което ме абстрахира”, признава той.  

 

Сакскобургготски разказва, че обикновено чете исторически или политически материали и то на няколко езика, така че винаги има по три-четири книги на нощната маса и се опитва да се справя с тях.