Росен Плевнелиев представи страната ни на масата на преговорите

 

Един милиард евро отпуска Европейският съюз за борба с Ебола. Решението е от Срещата на върха в Брюксел. Президентът Росен Плевнелиев представи страната ни на масата на преговорите. 

Още по темата

 

Приключилият съвет беше последен за председателя Херман Ван Ромпой. Мястото му поема полякът Доналд Туск. На сбогуване Ван Ромпой представи споразумението срещу вируса Ебола и мерките срещу климатичните промени. 
 

Приемникът на Кристалина Георгиева на поста комисар за хуманитарната помощ става координатор на ЕС за борба с Еболата. Болестта вече отне живота на близо 4000 души, заразени са 20 000, има регистрирани случаи и в Европа.    
 

На срещата бяха договорени и енергийни цели до 2030 година - за намаляване на парниковите емисии с 40%. По време на Съвета българският президент беше забелязан в оживен разговор с германския канцлер Ангела  Меркел около мистериозен документ. 

 

Публично президентът Плевнелиев отправи пожелания за добра работа на новата Европейска комисия и по-специално на българската комисарка Кристалина Георгиева, която започва работа след една седмица.

 

Репортер: Антоанета Николова