Това е показала проверка на държавното обвинение за хора с висящи дела, попаднали в парламента

Главният прокурор Сотир Цацаров ще поиска имунитета на поне 8 депутати от новия парламент. Това е показала проверка на държавното обвинение за хора с висящи дела, попаднали в парламента, предаде вестник "Преса".

 

"Сигурните" имена са на Цветан Цветанов, който има три висящи дела в съда, както и на Волен Сидеров - с едно дело също в съда. Ще се иска свалянето на защитата и на евродепутата и бивш лидер на БСП Сергей Станишев.

 

Проверката продължава, може да изскочат още случаи, твърдят обвинители. От прокуратурата официално отказват информация до окончателно изясняване на списъка на "прегрешилите".

 

Цветанов, Сидеров, Станишев сами се отказаха от имунитета си в 42-рото НС, за да бъдат разследвани и съдени. Сега обаче са придобили нова защита срещу наказателно преследване и затова Цацаров трябва да изпрати нови искания тя да отпадне. И тримата дотук декларираха, че са готови отново да се откажат от имунитета си. При Станишев това е невъзможно - правилата на ЕП не позволяват "самосваляне" на защитата.