В момента се прави проверка на всички народни представители за образувани висящи дела от общ характер

 

Цацаров иска имунитетите на седем депутати. Главният прокурор ще обяви списъка до 10 дни. Тогава трябва да приключи проверката за хора с висящи дела, попаднали в парламента. 

 

Цацаров не спомена имена. Но отсега е ясно, че сред сигурните са Цветан Цветанов, който има три дела, и Волен Сидеров - с едно.

 

"Кое ще обоснове извода защо за едни сме избързали, а за други сме закъснели? Ние няма да закъсняваме, не го мислете това" - така с въпрос главният прокурор отговори на въпроса за имунитета на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

 

Бившият вътрешен министър има три дела в съда. По две чу на първа инстанция вече оправдателна и осъдителна присъди. Първите заседания по тях на втора инстанция са насрочени за началото на ноември. Третото дело срещу Цветанов, което не успя да приключи дори и на първа инстанция обаче, бе спряно именно заради депутатския му имунитет. Оказа се, че Цветанов все пак е писал до Цацаров. "Писмото е получено, но мисля, че по отношение на това дали народният представител може да предизвика сваляне на имунитета си с писмо до главния прокурор или с едностранен отказ – това бе представено и при предния парламент. Законовото положение е ясно: първо искане, после отказ", подчерта главният прокурор.

 

Цацаров не поиска да уточни колко точно ще бъдат исканията към момента с мотива, че проверката не е приключила. Той бе категоричен, че до края на ноември това трябва да приключи и не могат да държат нещата в състояние на неизвестност и да се спекулира с такава неизвестност. Така със сигурност е ясно, че най-много до десет дни, какъвто е максималният срок на проверката, ще се знае за кои депутати има производства и ще им бъде поискан имунитетът.