До края на деня пък се очакват оферти за пряко договаряне на шествалентната ваксина

В края на тази и началото на другата седмица ще дойдат първите дози на петвалентна ваксина, а до края на работния ден се очакват оферти за пряко договаряне на шествалентна ваксина. Това заяви служебният министър на здравеопазването Мирослав Ненков на заключителна пресконференция в Министерския съвет, съобщи БГНЕС. Той заяви, че проблемът с ваксините за новородени ще остане да занимава и наследника му.

 

„Ако не получим оферта за шествалентната ваксина до края на деня, ще обявим нов търг", каза Ненков. Той допълни, че до края на годината няма да има проблем, дори и министерството да не сключи договор за шествалентната ваксина.

 

Здравният министър уточни, че наследникът му ще трябва да направи организация, така че да се разпише рамково споразумение или да организира обществена поръчка за доставка на ваксини за 2015 година.

 

По думите на Ненков актуализацията на бюджета на НЗОК е от изключително значение за функционирането на структурите, зависещи от финансирането на Касата. „Актуализацията ще осигури и функционирането на системите, за които отговаря Министерството на здравеопазването”, каза той. 

 

Ненков припомни и че Здравното министерство получи 11 млн. лева от настоящото служебно правителство за линейки и строително-ремонтни дейности по психиатриите.