Майка с бебе сигнализира за кошмар във варненската болница "Света Марина"

 

Майка с бебе сигнализира за кошмар във варненската болница "Света Марина”. Зорница и малкият й син влизат в Инфекциозна клиника през септември, защото тримесечният Тео се нуждаел от лечение. Тогава започвал кошмарът.

 

„Тоалетната е ужасна, вратите изгнили, мухъл, миришеше невероятно на обществена тоалетна. Нощем и денем с отворени прозорци не се измирисваше. От шкафчетата, от мивката, която беше в самата стая, излизаха хлебарки. През нощта беше почерняло от хлебарки“, разказа Зорница Трифонова.

 

От ръководството на болница „Света Марина“ отрекоха санитарните условия да са толкова лоши. Когато обаче поискахме да влезем с камера да снимаме и сами да се уверим, получихме отказ.

 

И други пациенти на Инфекциозната клиника се оплакаха от условията там. Едни от тях са Даниела Ханджиева и синът й, които току що са изписани.

 

„Чаршафите са с ръжда, леглата са лепени с лейкопласт, както и прозорците. Парното да не говорим, че го пускат за по един час и след 3-4 часа става адски студ. По стените има мухъл, а където са разбивали плочките да слагат контакти, пръста още стои отдолу”, разказа жената.

 

В момента тече саниране на сградата по проект за 700 000 лева. Подменена е дограмата, предстои подмяна на ВиК инсталацията.

 

От РЗИ обясниха за Нова телевизия, че през октомври е правена проверка в Инфекциозна клиника. Резултатите показват, че няма отклонения от нормите за дезинфекция, но са дадени предписания да се направи ремонт. Срокът болницата да отстрани нередностите е май догодина. Освен това здравните експерти обясняват появата на хлебарки в клиниката с извършващото се саниране на сградата, но при техните проверки не са констатирали наличие на насекоми.

 

Междувременно в болницата започна спешна проверка по сигнала на зрителката на Нова телевизия. Поискани са писмени обяснения от началника на Инфекциозната клиника. Резултатите се очакват до дни. 

 

Ако и вие станете свидетели на нередности, изпращайте снимки и видео материали в рубриката „Моята новина”.

 

Репортер: Нивелина Няголова