Частни съдебни изпълнители вече дадоха на публичен търг апартаментите им

18 семейства от Сопот могат да останат без дом, заради неразплатените средства за изграждане на първата в страната безмирисна пречиствателна станция, която спря по доста скандален начин. Причината е, че Община Сопот дължи на фирмата строител 6,7 млн. лв.

 

Консорцуимът е осъдил общината, запорирал е сметките й, а сега продава и е обявила на публичен търг общински имоти, включително и общински жилища. Така 18 семейства трябва да напуснат домовете си и да излязат на улицата. Преди десет дни частни съдебни изпълнители дали на публичен търг апартаментите им.


„Ние сме подложени на психологически тормоз. В продължение на много време частни съдебни изпълнители ни посещават многократно. По вратите ни се залепват уведомителни писма, и сега, в крайна сметка, жилищата ни са обявени за продан на космически цени”, обяви една от потърпевшите.

 

 

Мария и Тодор са едно от потърпевшите семейства. За двустайното общинско жилище плащат редовно наем 90 лева на месец. Преди две седмици в блока се появил частен съдебен изпълнител и започнал да описва апартаментите наред.


„Дойде частен изпълнител и каза, че ще плащаме наема на него. Огледа апартамента. Засне го. На въпроса какво ще стане с нас ми отговориха, че ако има купувач на този имот ние ще трябва да го напуснем, защото сме наематели”, обяснява Мария Тодорова.

 

 


До месец апартаментът ще бъде продаден, а семейството изведено на улицата. За да останат в него трябва веднага да го купят на двойно завишена цена 30 000 лева.


„Цената е много висока. Това е непосилно за нас”, категорична е Мария.


„Точно пред най-големия християнски празник да посрещаш вън на улицата. Това е срам! В кой век живеем”, казва Тодор Тодоров.


Всички засегнати семейства са социално слаби - пенсионери или работещи с ниски доходи. Пенка е майка на две малки деца, които итглежда с 300 лева заплата.


„Няма къде да отида да живея. Просто оставаме на улицата”, казва Пенка Кехайова.

 

До абсурдната продажба се стигнало, след като облщината не платила 6 милиона и 700 000 лева на фирмата, построила първата безмирисна пречиствателна станция у нас, поради финансова корекция на екоминистерството. Консорциумът осъдил общината и сега я притиска, за да си вземе парите, но местната хазна е празна.


Семействата заплашиха с жива верига и бунтове, ако бъдат изкарани от жилищата.
Най-абсурдното е,че частните съдебни изпълнители продават и паметника на Иван Вазов в центъра на Сопот.


Повече по темата гледайте във видеото. 

 

Репортер: Благой Бекриев