„Липсват добри експерти, които да разбират от темата”, коментира Надя Ганчева

„За мен основният проблем е, че в службите, които би трябвало да се занимават с това нещо, няма достатъчен брой и достатъчно добри експерти, които да разбират от темата. Тук говорим за една общност, която е започнала да харесва едни идеи, но не ида има контакти, да прави нещо конкретно. Те казват, че това е една превантивна акция”. Това заяви в студиото на „Събуди се” репортерът на Нова телезивия Надя Ганчева по повод акция „Антитерор” на МВР и ДАНС в Пазарджик.


По думите й България няма законодателство, което да съответства на международната обстановка.


„Имаме едно проповядване на антидемотратични идеи, за което закона предвижда да 3 години затвор, тоест, условна присъда за хора с чисто съдебно минало и глоба до 5000 лева. Тези хора, когато са обвинени в нещо, което са планирали, влизат в съда и след година-две и те вече са герои за тези, на които са проповядвали отвън”, добяви Надя Ганчева.


„Тази театралност, когато е свързана с акции на службите за сигурност, е изключително опасна”, коментира журналистът Мира Баджева.


„Тук по-скоро не е ролята на ДАНС и правозащините органи, а по-скоро има роля на образованието, на отношението към тези хора”, обясни председателят на комисията по здравеопазване в НС ген. Стоян Тонев.


Целия разговор гледайте във видеото.