В голяма част от съмнителните бензиностанции се продава гориво с изключително лошо качество

Гориво на черно се продава в центъра на София. Служителите на Агенция „Митници” разкриха незаконни резервоари буквално на метри от собствената им централа.

 

В бензиностанция са открити 2 подземни резервоара, свързани с нелегална колонка. Дизелът е бил продаван на изключително ниски цени. 

 

Под носа на Агенция „Митници” до Сточна гара в София се намира въпросната законна  бензиностанция, но с нелегална колонка.

 

„Много голям поток от коли и човек не може да си представи, че точно в центъра може да се случи това, да има 2 подземни резервоара”, обясни Мариана Русева, началник сектор „Мобилни групи” към Агенция „Митници”.

 

Служителите на агенцията са източвали цяла нощ незаконния дизел, който е със стотинки по-евтин. Собствениците ще бъдат глобени.

 

„Двойният размер на дължимия акциз. Ако количеството е 5 тона, сметката ще е 7000 лева, двойният размер е 14 000 лева”, обясни Мариана Русева.

 

Санкция съвсем посилна да бъде платена от нарушителите. 

 

За минути оттам минават десетки коли. Само за 2 часа нелегалната колонка прави по 3200 лева оборот.

 

За да се преборят с големите вериги бензиностанции, някои от малките често продават на по-ниски цени, не дават касови бележки, не плащат акцизи, а и не е ясно откъде е горивото.

 

Специалистите от бранша са категорични. Видим ли съмнителна бензиностанция по-добре да я подминем, независимо от евтиното гориво.

 

От началото на годината заловеното нелегално гориво в страната надхвърля половин милион литра. Това е два и половина пъти повече от задържаното през миналата година.