Българинът все повече се опитва да се връща към традицията и сам да си прави сурвачки

Българинът все повече се опитва да се връща към традицията и сам да си прави сурвачки

 

"Колкото и да са лъскави и на пръв поглед привлекателни лъскавите сурвачки, които се купуват – те не говорят нищо за традицията, не отпращат към корените ни. А децата са много по-щастливи със сурвачка, в направата на която собственоръчно са се включили", каза за БГНЕС д-р Мариянка Борисова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей. 

 

Вече стана традиция в Националния етнографски музей в София идващите празници да бъдат отбелязани с коледните ателиета. На тях се разучават коледарски песни, пекат се обредни хлябове, правят картички и други сувенири, разбира се изработват се и сурвачки. Със сурвачка се излиза на Васильовден, а сурвакането е познато на цялата територия където има етнически българи. 

 

Типичната българска сурвачка задължително трябва да е от дрянова пръчка. Това е така, за да е здрав човекът, който се сурвака, също както здравият, жилав и еластичен дрян. Освен това по нея трябва да се накичат орехи, сушени плодове, пуканки, нанизани тиквени семки, завързан чесън и бяла и червена вълна. Пуканките, например, символизират зърното и когато са на сурвачката, всичките тези култури се очаква да бъдат в изобилие през следващата година.

 

Идеи за това как да си направите традиционна сурвачка вземете от галерията ни!