Това води до сериозни загуби за лечебните заведения

 

Повишава се броят на здравно неосигурените. В районите с висока безработица много хора не плащат здравните си осигуровки. Някои от тях влизат за лечение в болниците, без да възстановят здравните си права, а това води до сериозни загуби за лечебните заведения.

 

Валя е един от пациентите, приети в смолянската болница с прекъснати здравни права. Съседката й по легло постъпва за пореден път в болницата. Младата жена не скрива, че преди да се разболее по-сериозно, не е плащала осигуровките си. При постъпване в болница възстановявала правата си, но след това пак спирала да плаща

 

Безработна съм с две деца. Няма работа. Трудно е. Ходя по болници редовно. Ако не съм осигурена- сама си плащам осигуровките. Намирам пари от баба ми от майка ми", споделя Павлина Хаджиева.

 

Тази година над 50 здравно неосигурени пациенти са лекувани за сметка на болницата.

 

За тях би трябвало да получим 23 хил. 458 лв. Една болница винаги има нужда от 23 хил. лв. Ние няма откъде да ги получим“, изтъква д-р Марин Даракчиев, управител МБАЛ – Смолян.

 

Пациенти и лекари разделят мнения относно предложението на здравния министър Петър Москов от март следващата година възстановяването на здравните права да стане 2000 лв. 

 

Репортер: Анелия Веселинова