Лекарското съсловие смята, че мотивите за неотпускането на средства от касата са лъжа

Във връзка с днешното решение на НС на НЗОК за неподписване на НРД-2015, както в частта за цени и обеми, така и за вече договорената текстова част, председателят на БЛС д-р Цв.Райчинов поиска оставката на Надзорния съвет на касата заради некомпетентност, съобщи пресцентъра на съюза.

 

Съсловната организация смята, че мотивите на надзорниците, че ако исканите от БЛС пари бъдат отпуснати, ще се появи дефицит, са абсолютна лъжа. Исканите от лекарите суми са съвсем малки и те представляват 0,5% от бюджета на НЗОК.

 

Според БЛС, именно надзорниците протакаха непрекъснато и отказваха да се преговаря адекватно. От протоколите се вижда, че на заседанията не са идвали повече от трима-четирима души, което говори за предварително подготвен саботаж на преговорите, с оглед самостоятелно управление на НРД.

 

БЛС смята още, че ако тези хора не се оттеглят от Надзорния съвет, това означава, че те планират да саботират всякакви реформи в здравеопазването, защото няма да има спокойствие в системата. Не е вярно и твърдението, че текстова и част и „цени и обеми” са едно цяло, това отдавна е промяна в ЗЗО.

 

Според юридическите тълкувания, днешният отказ на НС е неправомерен и той представлява абдикиране от делегирани права. БЛС ще обмисли внасянето на днешното решение на надзорниците в съда.