Кредитът е за 18 години с възможност за петгодишен гратисен период

Бордът на директорите на Световната банка одобри предоставянето на заем за Украйна от Международната банка за възстановяване и развитие в размер на 330 милиона долара, съобщи украинското министерство на финансите, предаде БГНЕС.

 

Кредитът се отпуска за 18 години с възможност за петгодишен гратисен период. В допълнение Световната банка позволи на Украйна да извършва преобразуване на лихвите и валутата на заема, което ще позволи на страната да сведе до минимум разходите за неговото обслужване.

 

Световната банка одобри заем за финансиране на чисти технологии в размер на 48,4 милиона долара за изпълнението на втория проект по пренос на електроенергия. Той ще бъде предоставен за 20 години с 10-годишен гратисен период. Лихвеният процент по него ще бъде 0,75%.

 

През юли тази година Украйна подписа споразумение със Световната банка за отпускане на заем от 330 милиона долара за проекта "Модернизация на системата за социално подпомагане на населението на Украйна". Очаква се, че тези средства ще помогнат за разширяване на програмата за държавна социална помощ за най-уязвимите групи. Според украински медии проектът е разработван в продължение на шест години, с цел да изведе от абсолютния праг на бедност около 542 000 600 души в Украйна.