Ако тя се ограничи, значи терористите са спечелили, категорична е тя

 

„Хората, с които говорих в Париж, казват, че инцидентът е можел да бъде предвиден и вероятно за съжаление няма да е последният акт на насилие. Парижани смятат, че има радикални групировки от всички религии. В деня на голямото шествие на солидарността срещу терора и в подкрепа на свободата на словото е имало инцидент около магазин, който беше обстрелван от израелски крайни групировки”, каза в студиото на Новините на Нова специалният пратеник в Париж Миролюба Бенатова.

 

Още по темата

Според нея жителите на френската столица се страхуват от извънредните мерки за сигурност и от това да загубят своята свобода.Страхуват се Франция да не е като САЩ, държавата да реагира по американски модел с ограничаването на колективните права. Полицейщина, подслушване на телефони, ограничаване на личната кореспонденция и наблюдаване на личния живот. Това е изключително чувствителна тема за французите и те не искат да загубят тези свободи. Ако ги загубят, това ще значи, че терористите са спечелили”, допълни тя.

 

„Французите казват, че държавата, особено  по-малките общини, е абдикирала от своите функции. Тя отдава своите социални дейности и отговорност към различни общности, особено тези в неравностойно положение, в случая – ислямисти. Чрез проблемите с тях, ислямистите успяват да контролират изключително големи общности. Наркодилъри, които влизат в затвора, например, излизат от него ислямисти. Тези затвори се оказват гнезда на бъдещи ислямисти”, заяви журналистът.

 

Още от Миролюба Бенатова - ТУК.