Снимка: Shutterstock
Продуктите ще трябва да са произведени в същата област, в която е учебното заведение
Две важни промени за детското хранене. Децата в училищата и детските градини вече ще се хранят само с храни от най-високо качество.
Продуктите пък ще трябва да са произведени в същата област, в която е учебното заведение. Промяната се готви от Министерството на земеделието и храните и в момента е на обществено обсъждане.
Доскоро Деси основно се е хранила в стола на училището си. Спряла е защото вече е голяма. Борис пък никога не е обядвал там, защото не харесва начина, по който се приготвят ястията.
„Аз до 3-ти клас ядох в стола и ми харесваше сравнително храната беше вкусна”, обяснява Деси, ученик в 119-то училище – София.
И в момента масово в детските градини и училищата се предлагат продукти по български държавен стандарт, но сега това не е задължително. Затова се подтовят промени.
„Киселото мляко, сиренето и кашкавала да са по БДС, а за останалите продукти, за които има стандарт да са по него”, обяснява Тодор Тодоров от Министерството на земеделието и храните.
А така ще се гарантира, че децата се хранят само с качествени храни. В стола на 119-то менюто е разнообразно всеки ден, а оплакванията към храната са рядкост.
„В момента цената е 2,72 за купон като в нея се включва първо, второ и трето”, казва Диян Стаматов, директор на 119-то СОУ – София.
И още: задължително ще бъде всяка храна, която стига до стола в детската градина или училището да е от същия регион.
„В случай, че в тази административна област не се среща определената храна възможността за доставка става за цялата страна – това ще гарантира местното производство и конкуренцията”, добавя Тодор Тодоров от МЗХ.
Във Велико-търновското училище „Бачо Киро” подкрепят идеята.
„В Търново има много и достатъчно производители, от където може да се взема закуски. И малко личен опит- бяхме на лагер преди години в Аспарухово, хляба и закуските ни ги караха от София и на няколко пъти бяхме без закуска”, обяснява Владимир Николов, директор на ОУ „Бачо Киро” във Велико Търново.
За родителите няма толкова голямо значение откъде идва храната, а дали е качествана и здравословна. Децата също имат претенции към менюто.
„Различни салати ще е добре, защото тук в училище предлагат сандвичи”, смята Юлиана, ученик в 119-то СОУ.
Експертите се надяват, че промените ще намалят и сигналите, които получават за некачествана или развалена храна в учебните заведения.
Повече по темата гледайте във видеото.