Съветите на съпрузи, които са открили истинското значение на думата "ангажимент"

"В добро и лошо, в богатство и бедност…" – кои са тези неща, които правят бракът последен? За да отговори на този въпрос, специалист по семейните въпроси прави проучване сред 700 души, които са женени повече от 43 години. Техните съвети той събира в книгата си „30 урока за любовта”, пише health.com.

 

Ето и 10 от съветите на съпрузи, които са открили истинското значение на думата ангажимент:

 

Започнете деня с малка добрина
Когато се събудите сутрин, помислете как да направите деня му/й малко по-щастлив. Идеята е, че трябва да се съсредоточите върху другия, дори и само за пет минути, след като се събудите.

 

Не забравяйте, че да бъдете близки не означава да сте еднакви
Трябва да бъдете способни, а понякога това е много трудно, да разберете какво партньорът ви мисли във всяка една ситуация. Основното е, че всеки човек има свои възприятия за света. Въпреки че имате интимна връзка, партньорът ви все още е отделен човек.

 

Спрете да се притеснявате за бръчките си
С напредването на възрастта човек не вижда остаряването на партньора и продължава да го вижда по начина, по който е изглеждал преди. Така че спрете да се притеснявате за бръчките си!

 

Намерете вашата "битка номер 17"
Това може да звучи като шега, но то работи за вас. Означава, че сте преминали през един и същи скандал 16 пъти. Когато предстои нов, по-добре не го започвайте, защото няма да доведе доникъде. 

 

Бъдете приятели и съхранявайте това
Приятелството е нещото, което не остарява, а се задълбочава с времето. Сексуалните отношения също са важни, но те са по-маловажни от приятелството. То ще бъде подложено на изпитания – деца, трудности, загуба на близки хора, променящи се интереси, но трайното приятелство е в основата на стабилния брак.

 

Обградете се с щастливи двойки
Ако сте обградени от негативни хора, намерете позитивни и комуникирайте с тях. Ако се срещате с хора, които имат успешен брак, това ще повлияе и на вашия в положителна насока. Избягвайте пораженчески настроените хора, преди да са ви завлекли с тях надолу. 

 

Старайте се да разбирате какво точно казва партньора ви
Разногласията често се пораждат, когато партньорите не са разбрали какво точно единият е искал да каже на другия. Понякога се случва така, че да казваме неща, които всъщност не мислим. Така че обърнете се към партньора си и повторете онова, което сте разбрали, че е искал да каже. И ще се учудите в колко много от случаите той/тя ще ви отговори: „Не, от къде си помисли това?!”

 

Разпределяйте задълженията на базата на силните си страни
Вие споделяте един и същи дом, нужно да се кооперирате и да поделите дейностите. Правилото е каквото трябва да се свърши, да го направи партньорът, който може да се справи най-добре.

 

Стъпка назад
При възникване на конфликт си припомнете китайската поговорка: „Направете крачка назад и ще видите цялото небе”. Просто се върнете една стъпка назад и ще прозрете и други неща.

 

Знайте, че винаги има какво ново да научите
Бракът е процес и през цялото време вие се учите. Бракът е повече работа, отколкото можете да си представите.