Той се отнесе със съмнение към промените в Закона за съдебната власт

"През 2010 г. стратегията за съдебната власт бе приета от Министерския съвет и никой не поставя въпроса какво се изпълни от нея. Много често страдаме от чувството, че говоренето в НС може да подмени реалните законодателни и управленски действия”, заяви Михаил Миков от парламентарната трибуна. 

 

По думите му за пореден път се прави опит със законови промени, които някои си представят като конституционни, да се имитира загриженост. Той се отнесе със съмнение към промените в Закона за съдебната власт, които бяха направени вследствие на стратегията от 2010 г. Според него, ако тези промени бяха дали резултат, днес нямаше народните представители да се занимават пак с този въпрос. 

 

"Аз не искам да подозирам, че правителството ще се опита да въвлече опозицията в една подкрепа за конкретни мерки, които след това могат да се окажат твърде далеч от разбирането за подобряване ефикасността на съдебната власт”, обясни Миков. 

 

Председателят на БСП обясни още, че в документа има три вида мерки, които трябва да бъдат изпълнявани от различни органи. 

 

 

"Парламентът е длъжник на съдебната власт, тъй като не намерихме време да разгледаме и обсъдим докладите за дейността на ВСС и прокуратурата”, заяви Миков. Това, според него, показва голямото лицемерие по отношение на съдебната власт. 

 

Той поиска в решението, което ще приеме Народното събрание, да бъдат направени няколко допълнения, които да дадат шанс на БСП да се включи в процеса. Миков предложи да има текст, който да потвърди, че се търси повишаване на качеството и ефективността на модела на ВСС като постоянно действащ орган. 

 

Михаил Миков е на мнение, че трябва да се запази ролята на НС в определяне на парламентарна квота. Той настоя да се засили ролята на инспектората към ВСС за гарантиране на независимостта и отговорността на съдебната власт.