Пътешествието на "Солар импулс 2” трябва да продължи 500 летателни часа и да измине 35 000 км

 

Първият околосветски полет със соларен самолет се очаква през март. Пътешествието на "Солар импулс 2” трябва да продължи 500 летателни часа и да измине 35 000 км

 

Самолетът има размах на крилете 72 метра, или повече от тези на кралицата на небесата - джъмбоджета "Боинг 747”. За разлика от Боинга обаче, "Импулс 2” е покрит с над 17 200 соларни клетки, които захранват електрически мотор със 17.4 конски сили.

 

Общото тегло на самолета е само 2268 кг или по-малко от теглото на възрастен хипопотам. За всеки случай под седалката са монтирани уред за катапултиране и тоалетната.

 

Новото предизвикателство на уникалния самолет е първият му трансконтинентален полет. През март след излитането си от Абу Даби „Солар импулс 2” ще спре в Оман, Индия, Мианмар, Китай, САЩ, Южна Европа или Северна Африка, като ще кацне отново в Абу Даби.

 

Александър Богоявленски е авиационен журналист с 10-годишен опит и един от малкото българи, успели да зърнат технологичното чудо на живо на изложението за авиокосмически технологии в Париж. 

 

"Благодарение на иновациите в соларните технологии и на нанотехнологиите, които разчита проекта, ще бъдат вградени в близко бъдеще и на комерсиалните самолети, така че помогнат електрическите им системи", обясни той.

 

Така пътническите самолети ще пестят енергия, а това, по думите на Александър, означава и по-ниски цени за нас, пътниците.